In de Meimaand is het in de Kempense dorpen de gewoonte om de Mariakapelletjes te poetsen en versieren met bloemen. In Dessel gaan ze dit jaar nog een flinke stap verder. Zo goed als alle Desselse veldkapellen kregen de afgelopen maanden een grondige opknapbeurt.

De Heilig Kruiskapel op de Hei, een grotere bedevaartskapel, werd zelfs helemaal gerestaureerd. De gemeente verzamelde met behulp van heemkring De Griffioen verhalen en weetjes over de kapellen.

De kapelletjes en bijhorende verhalen kun je ontdekken in een fietsbrochure die voorgesteld wordt op 1 mei tijdens de feestelijke inwijding van de Heilig Kruiskapel.

Dessel heeft bijna 30 kapelletjes die her en der het Desselse landschap sieren. Omdat veel van deze kleine erfgoedrelicten er slecht aan toe waren, besliste de gemeente Dessel om niet een paar maar meteen alle kapelletjes grondig te restaureren.

Met de steun van Regionaal landschap Kleine en Grote Nete (RLKGN) kregen de meeste Desselse kapelletjes dit voorjaar een grondige opknapbeurt. Ondertussen hangen ze weer op hun plaats en blinken de Onze-Lieve-Vrouwbeeldjes als nooit te voren, helemaal klaar voor Meimaand Mariamaand!

Volksdevotie leeft
Terwijl de restauratie van de kapelletjes liep, doken er veel mooie verhalen over de kapellen op. Zo werd het kapelletje in de Beemdenstraat geplaatst door buurtbewoner Jeffrey: "Als ziekenhuispastor kwam ik dagelijks in contact met patiënten die geconfronteerd werden met uitzichtloze situaties.

De patiënten en hun familie vroegen me om te bidden en een kaarsje te branden. Omdat je in een ziekenhuis vanwege de brandveiligheid geen kaarsen mag aansteken, richtte ik voor mijn huis een kapelletje op. Het hangt tussen twaalf bomen die voor mij de twaalf apostelen symboliseren. Iedereen die dat wil, mag er een kaarsje branden".

Ook op de Hei zijn ze bekommerd om hun kapel van het Heilig Kruis, een bedevaartsoord waar al in 1704 sprake van is. Buurtbewoner Jurgen Deckx vertelt: "Onze kapel wordt onderhouden door mensen uit de buurt. Dat is altijd al zo geweest.

Vandaag dragen de bewoners van De Hei, een woonhuis voor mensen met een beperking, zorg voor het gebouw en de beelden. Hoewel de kapel van de Hei niet aan Onze-Lieve-Vrouw is toegewijd, kwamen de buurtbewoners tijdens de Meimaand hier vroeger altijd de rozenkrans bidden. Deze traditie doofde de laatste jaren uit, maar ik wil ze nieuw leven inblazen. Ik ben twee jaar geleden opnieuw gestart met het voorbidden van de rozenkrans.

Tot mijn verbazing zat de kapel toch regelmatig vol, met mensen uit de buurt maar ook van verder weg. Terwijl de kerken leeglopen, merk ik een groeiende interesse voor kleine religieuze gebaren zoals een kaarsje branden of tot rust komen in of aan een kapel."

Dat in Dessel de kapelletjes levend erfgoed zijn, bewijst ook het recent opgerichte Mariagrotje in de Boshoek naast de Gracht. Een paar jaar geleden wilde iemand van de Boshoek een Mariabeeldje weggooien. Dat vond een andere buurtbewoner geen goed plan. Het zou zo maar eens ongeluk moeten brengen. D

us zette hij het in een zandberg nabij zijn huis. Niet veel later stonden bij het Mariabeeldje kaarsjes en andere beeldjes. Toen over de zandberg ook nog eens een laag klimop groeide, was een nieuwe idyllische cultusplaats geboren.

Feestelijke inwijding Kapel van het Heilig Kruis en lancering fietsbrochure
De geschiedenis en verhalen van de Desselse kapelletjes werden door de gemeente en heemkring De Griffioen met steun van RLKGN en k.ERF verwerkt in een fietsbrochure. Deze brochure wordt voorgesteld op 1 mei aan de kapel van het Heilig Kruis op de Hei.

De kapel werd het afgelopen jaar met zorg gerestaureerd door leerlingen die aan de Sint Jozef Geel de opleiding restauratietechnieken volgen. De kapel wordt ingewijd door pater Nicolaas. Iedereen is welkom om de feestelijke inwijding bij te wonen en de fietsroute in te fietsen.

Praktisch:
• Adres: Kapel van het heilig Kruis, Kruisberg, 2480 Dessel
• Het feest en de inwijding starten om 13 uur.